• Chantel

Rode vlekken in je nek? Eczeem in je gezicht? Deze camouflagetips moet je zeker proberen.

Mijn eczeem zat vooral rond mijn ogen, mond, knieholte en ellebogen. Ja, zat 😉. Inmiddels heb ik het aardig onder controle. In bepaalde situaties zie je nog wel dat mijn huid gevoelig is. Als een kachel op standje Sahara staat dan schieten de vlekken in mijn nek en als de herfst zijn intrede doet dan veranderen mijn wangen en neus spontaan in een aardbei. Mijn dochter straalt bij rood, maar ik kan deze kleur echt niet hebben.


Met een gevoelige/eczeem huid moet je natuurlijk altijd uitkijken wat je op je huid aanbrengt. Zo min mogelijk prikkels wil je je huid geven. De enige prikkels die je af wilt geven moeten herstellend zijn of kalmerend. Het was dan ook een hele zoektocht om de juiste producten te vinden die deze rode vlekken konden camoufleren.


1. Met kleur

Rood kan je camoufleren met de kleur groen en zo ook op je huid. Ik hoor je nu al denken ….groen? Ja, groen. Als je de primaire kleuren rood, geel en blauw mengt dan krijg je de secundaire kleuren oranje, groen en paars. De secundaire kleur dekt de primair kleur die tegenover hem ligt. Dus groen dekt rood, oranje dekt blauw en paars dekt geel. Over deze camouflage kleur breng je dan weer een tint aan die het dichts bij je eigen huidskleur komt.


Zelf werk ik het liefst met minerale make-up van een holistische huidspecialist. Zij kan je meteen ook vertellen en laten zien hoe je het op jou huid het beste kan gebruiken. Als iets natuurlijk is, wilt het nog niet zeggen dat je er tegen kan. Zelf moet ik bijvoorbeeld opletten met parelmoer, want ook al is dit gemaakt van schelpen en dus een natuurlijk materiaal, toch reageert mijn huid hierop als deze schraal is. Is mijn huid “heel” dan is er niks aan de hand. Het is natuurlijk altijd belangrijk goed naar je huid te “luisteren” en daarnaar te handelen.


2. Beschermlaag

Een belangrijke tip; Breng voordat je een camouflage kleur aanbrengt (of andere make-up) altijd eerst een beschermende laag aan. Dit kan je dagcrème zijn, een Aloë Vera gel of wat jojoba/kokosolie. Let wel op dat je de vette plantenolie met vochtige handen even in masseert. De olie zal dan meer in je huid trekken. Als je huid namelijk te vet is dan krijg je de camouflage niet echt lekker aangebracht. Deze glijdt dan weg over de olie.

3. Spateltjes en schone vingers

Voor producten die in contact komen met je huid is de kwaliteit ontzettend belangrijk, maar schoon werken is nog belangrijker. Zelf werk ik het liefst met mijn handen. Was je handen met een zachte zeep en masseer ze gelijk in met een jojoba olie. Dep je handen af, niet wrijven, maar deppen. Let op, nu komt het: Pak een schoon spateltje en haal hiermee wat camouflage uit je potje. Werk nu verder met je vingers vanaf je spatel. Doe dit met alles! Elk product dat je op je huid aan wilt brengen en niet in een pomp of knijp flacon zit, haal je eruit met een schone spatel. Met je vingers (hoe goed je ze ook wast) kun je altijd bacteriën overdragen, die zich vervolgens vermenigvuldigen in je potje. Na een maand is je camouflagecrème een broeinest van bacteriën.

4. Verzorg je kwasten

Als je met kwasten werkt voor je make-up, maak deze dan na elk gebruik keer op keer schoon. Dit kan je het beste doen met je eigen reinigingsmelk. Breng een heel klein beetje melk aan in je handpalm en haal de kwast er doorheen. Doe dit met heen en weer halende bewegingen en ga niet draaien. Zo blijven de haren van je kwast het mooist. Spoel hem goed uit. Let ook hier weer op dat het alleen de haren zijn die je uitspoelt. Als je de hele kwast onder water dompelt dan lost de lijm waarmee de haren vast zitten sneller op en gaat je kwast stuk. Het houten handvat scheurt sneller als je dit elke keer nat maakt. In deze scheurtjes kunnen bacteriën weer lekker gaan broeien. Knijp de kwast goed uit en leg ze op een handdoek te drogen. Je ziet, het is net zo belangrijk om voor je make-up en je kwasten te zorgen als voor je huid zelf.


Ik ben heel benieuwd, waar zit jou eczeem? Kan jij het afdekken met handschoenen of zit het vooral in je knieholtes en heb je meer aan sleeves? Heb jij ook plekjes in je gezicht? Hoe dek jij deze af? Laat een reactie achter, ik kijk uit naar jullie ervaring.

Liefs Chantel


Op de site aromatherapie.nl kun je de dichtstbijzijnde holistisch huidspecialist vinden. Je kunt ook ons een mailtje of pb sturen. Chantel kan je dan advies geven over een holistisch huidspecialist bij jou in de buurt.

194 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven