• Chantel

Coronavirus deel 2: Tips voor dat ene dat nog belangrijker is dan handen wassen.Het advies luidt: ‘was regelmatig je handen, na elk winkelbezoek, na elke deuropening, na elk toiletbezoek, na het hoesten of niezen enz. enz.’. Prima advies, maar als je last hebt van eczeem op je handen dan hangen de vellen eraan als je dit met de verkeerde producten doet. Auw! Hier een aantal tips voor zachte verzorging van je handen én dat ene dat nog belangrijker is dan handen wassen.


Wat is een virus?

Als je weet waarom iets geadviseerd wordt, kun je ook beter inspelen op toepassing van dit advies. Daarom hier iets meer info over virussen in het algemeen.


Een virus kun je zien als een zee-egel. Een balletje met uitstulpingen. Als het heel warm is dan zijn deze stekels een beetje slap. Maar bij kou zijn ze superstevig en kunnen ze makkelijker aanhaken op een levende gastheer. Een virus heeft ook echt een levende gastheer (een lichaamscel) nodig om te overleven. Buiten een gastheer kan een virus niet lang overleven.


De meeste virussen houden van slijmvliezen. Deze slijmvliezen vind je voornamelijk in je luchtwegen en maagdarmstelsel. Vandaar dat we ons bij de meeste virusinfecties grieperig voelen. Snotterige neus, keelpijn en hoesten zijn de voornaamste symptomen omdat een virus zich daar het gemakkelijkst kan nestelen. Je wilt een virus dus niet in de buurt van je neus of mond hebben. Aangezien je ongemerkt heel veel met je handen aan je gezicht zit, adviseren deskundigen dus je handen te wassen.


Bescherm jezelf

Buiten handen wassen zijn er nog een paar dingen die je kunt doen:

  1. Door niezen en hoesten verspreid het virus zich. Weet wie er in je buurt is, en of er binnen twee meter van je gehoest of geniest wordt.

  2. Weet wat je aanraakt en zit dan vooral niet aan je gezicht.

  3. Draag handschoenen en een sjaal als je naar buiten gaat. Door de sjaal zal je minder aan je gezicht komen of er in ieder geval bewuster van worden.


Als je je handen wilt ontsmetten gebruik dan een huidvriendelijke Aloë Vera gel met een zachte alcohol zoals in Mains de pure van Les Gavots of druppel één druppel pure Tea tree van CHI in je handen. Deze zijn te verkrijgen bij diverse (holistische) huidspecialisten. Wat nog belangrijker is dan reinigen, is je handen nu goed verzorgen met de juiste producten. Alle S.P.A. huidspecialisten kunnen deze op maat voor je maken zodat ze naast je handen verzorgen ook je eczeem plekjes helen.


Waarom is het zo belangrijk om je huid nu echt goed te verzorgen met de juiste huidverzorgingsproducten?

Hebt je last van eczeem, dan is je huid ruw, rood en geïrriteerd. Als je je huid vergelijkt met bakstenen, dan staan jouw huidcellen als het ware niet meer zo netjes op elkaar gestapeld als bij je huis. De muur staat als het ware open , stenen staan schots en scheef of de muur ligt zelfs een beetje in puin. Zie je het voor je? Micro-organismen zoals bacteriën kunnen daardoor makkelijk binnendringen en broeden in het puin. Dit levert niet alleen meer irritatie op voor je huid, maar je lichaam moet ook harder werken om dit op te lossen.

Juist in deze tijd is het heel belangrijk om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden. Je wilt namelijk dat als je in aanraking komt met een virus, je lichaam dit zo snel mogelijk aanvalt en oplost. Je wilt dat alle energie daar naartoe gaat toch? Daarom is het belangrijk dat deze energie er ook is.


Vijf tips voor meer energie en weerstand:

  1. Eet zo gevarieerd mogelijk met heel veel groente en fruit maar gebruik daarnaast een goede Vitamine C (als je Vitamine C in estervorm kan krijgen dan gaat daar de voorkeur naar en anders naar een L-ascorbinezuur met bio-flavonoïden).

  2. Gebruik voor meer energie Spirulina van CHI. Dit is puur voeding. Het is een gedroogde alg die je door smoothies kan roeren of in tabletvorm in kan nemen. Het werkt echt, ook voor je (eczeem)huid!

  3. Slaap voldoende. Neem je rust, ontspan genoeg en pieker niet te veel. Vind je dit moeilijk lees dan ditartikel eens. Als je veel stress ervaart dan is dat een aanslag op je immuunsysteem. Met een essentiële olie en rustige massage ontspan je je geest en lichaam.

  4. Masseer je huid elk dag in met een plantaardige olie. Doe dit met zachte en langzame bewegingen van onder naar boven. Werk altijd richting je hart. Door de langzame massage stimuleer je je lymfe en je immuunsysteem. Stress hormonen dalen en happy hormonen stijgen. Vraag aan je huidspecialist of zij een massageolie op maat kan maken met o.a. hennepzaadolie en/of avocado-olie. Beide werken helend voor je huid.

  5. Volg het advies van het RIVM, lach elke dag en wees lief voor elkaar!


Handen wassen blijft natuurlijk ontzettend belangrijk (lees daarover meer hier), maar minstens zo belangrijk is je energie en afweer zo sterk mogelijk maken, zodat je lichaam die venijnige virussen er snel uit kan werken. Succes!


Liefs Chantel

357 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven