• Marlou

Rabarberkarameltaart - lekker zondigen met een heerlijke hypoallergene lentetaart!

Heb je last van voedselallergieën? Wil je ook eens ongezond genieten zonder pukkels, uitslag of eczeem? Speciaal voor jou (en mij) een recept zonder noten, gluten, tarwe, lactose (zuivel), of gist. En sla je de vanillesaus over, dan is het recept ook ei-vrij.De dagen worden weer langer en het zonnetje schijnt afwisselend met regen: mijn rabarber is helemaal happy. Vechten ook bij jou in de tuin de stengels om een plekje? Of ligt je koelkast vol met onbeperkt rabarber van je moeder of je buren? Tijd om de stengels te verwerken! Rabarber is namelijk een groente waarmee je heerlijke toetjes en andere zoete dingen maakt. Ik denk aan rabarbersinaasappeljam, rabarbermoes en… rabarbertaart!


Zuur + zoet = onweerstaanbaar!

Rabarber is van zichzelf behoorlijk zuur. Dit komt door het oxaalzuur wat in de plant zit, en teveel ervan is niet goed voor je: oxaalzuur bindt zich aan calcium. Gelukkig zit het vooral geconcentreerd in de bladeren: die laat je dus mooi liggen. Zolang je niet elke dag rabarber eet en geen last van nierstenen hebt, hoef je je geen zorgen te maken.


Zelf ben ik gek op de zure smaak van rabarber, maar… wél gecombineerd met een flinke portie suiker. Vanillesaus maakt deze rabarbertaart nóg onweerstaanbaarder. Is de taart je al zoet genoeg? En kun je gewoon tegen zuivel en lactose? Een kloddertje Griekse of Turkse yoghurt is er ook heerlijk bij.


Hypoallergeen

Helaas heb ik last van heel wat voedselallergieën en -overgevoeligheden, met altijd weer vervelende pukkeltjes en uitslag tot gevolg. Maar door wat recepten te combineren en uit te proberen, heb ik een heerlijk deeg ‘uitgevonden’. Het is knapperig en mierzoet - perfect voor op de zure rabarber!


Ikzelf kan gewoon roomboter eten, en bak vaak met de helft boter en de helft olie. Voor de foto’s bakte ik de taart met alleen olie. Het maakt de korst een stuk krokanter, maar de taart smaakt wel net zo lekker! Wil je het toch wat minder krokant? Laat de taart dan twee dagen in de koelkast staan voordat je aanvalt.


Waarschuwing: van deze taart val je niet af...


Ingrediënten + bereidingswijze

Ikzelf word altijd helemaal gek van het heen en weer scrollen tussen de ingrediënten en de bereidingswijze. En dan al die verschillende stappen, waarvan ik er vaak per ongeluk een oversla… Daarom een receptomschrijving à la Marlou :). In Zweden bak je bijna helemaal zonder de weegschaal: je meet alles eenvoudig en snel in kleine maatbekers. Tussen haakjes heb ik de hoeveelheden in grammen aangegeven, maar het komt echt niet op 10 gram meer of minder aan.


Om te beginnen

→ Zet de oven op 150 graden.


Vulling

 • 400-600 gram rabarber, in stukjes van 1 à 2 cm gesneden

 • Evt handje aarbeien of bosvruchten

 • Aardappelzetmeel

 • Evt schepje suiker→ meng de rabarber - en eventueel het fruit - met een schepje suiker in een kom. Strooi er zoveel aardappelzetmeel overheen dat het niet meer vochtig is. Schep het mengsel in een ingevette vorm.


Let op: het zuur in rabarber tast aluminium aan - gebruik dus geen aluminium bakvorm!Deeg

 • 90 gram olie of 100 gram boter

 • ½ dl haverdrank

 • ½ dl suikerstroop (evt gewone suiker)

→ Verwarm de olie, het water en de suikerstroop in een pannetje.

 • 2,5 dl (glutenvrije) havermout (110 gram)

 • 2 dl suiker (180 gram)

 • 1 ¾ dl rijstmeel (90 gram)

 • ½ tl bakpoeder

 • Schepje vanillesuiker

 • Snufje zout

→ Vermeng bovenstaande ingrediënten in een kom. Voeg er de suikeroplossing aan toe en prak alles met een vork snel tot een deeg. Verdeel dit over de rabarber en bak de taart in 40 à 50 minuten gaar.


Vanillesaus

Deze puddingachtige vanillesaus komt uit het Zweedse kookboek ‘Rutiga Kokboken’. Met een paar aanpassingen maakte ik de saus melkvrij en een stuk dikker. Je moet wel geduld hebben, want het kan even duren totdat de saus indikt, en je moet continu blijven roeren. Leidde iets je af en zijn er klonten ontstaan? Geen probleem: met de staafmixer is dat zo verholpen :-).

 • 1 ei

 • 4dl haverdrank (of een andere melkvervanger)

 • 3 à 4 el aardappelzetmeel / rijstmeel

 • 1à2 el suiker

 • 2,5 el vanillesuiker

→ Klop het ei met 1 dl haverdrank, de aardappelzetmeel en de suiker (niet de vanillesuiker!) glad in een pan met een dikke bodem. Voeg er de rest van de haverdrank aan toe, en verwarm het geheel al roerend tot een pudding. Laat het afkoelen en voeg de vanillesuiker eraan toe.


Let op: zorg ervoor dat het niet gaat koken! Dan krijgt het namelijk een eismaak.Allergievrij bakken = experimenteren

Als ik bak doe ik maar wat. Soms pakt dat goed uit, en… soms niet. Toch is het bijna altijd wel te eten. Ik noteer bij het recept waarom het wel of niet lekker was, en wat ik de volgende keer kan proberen. Zo leer je de verschillende meelsoorten kennen, en kun je steeds spontaner bakken. Ik was bijvoorbeeld bang dat olie de korst van deze taart te hard maakte. Maar toen ik na de foto een proefhapje nam was het bordje al snel leeg = de taart is goedgekeurd :).


Succes met bakken en laat ons weten hoe de taart werd - graag met foto!


24 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven