• Karima

Deze vier tips leerden mij dealen met mijn huidaandoening


Terwijl ik me gapend uitrek en blindelings in m’n sloffen stap, werp ik een vluchtige blik op m’n spiegelbeeld. “Jup, er heeft zich weer een landkaart op m’n gezicht gemanifesteerd. En nope, dat extra stukje chocola en die zes uur slaap waren géén goed idee.” Mijn haar gooi ik in een slordige knot en tussen het tandenpoetsen door bedenk ik me of dat etentje van vanavond inclusief TL verlichting is. En zo ja, hoe ik dan zodanig strategisch kan plaatsnemen zodat het niemand zou opvallen.


Het is nu al ruim een jaar geleden dat ik mijn – eens zo gave huid – uitzwaaide en ik kennismaakte met een chronische huidaandoening. Iets wat veel impact had. Het maakte me onzeker, ik zei er m’n plannen voor af, smeerde m’n huid vol met make-up en vermeed sociale gelegenheden met ongunstig licht. Het positieve? Ik ontdekte in een jaar tijd wat écht belangrijk is, hoe je jouw mindset kunt veranderen en met welke kleine stapjes je een groot verschil kunt maken voor jouw huid. Heb jij je net als ik suf zitten Googelen naar dé oplossing? Onderstaande vier punten hebben mij geleerd beter met mijn chronische huidaandoening om te gaan.


Ontdek jóuw holy grail

Het internet staat er vol mee: rozenkwarts gezichtsrollers, siliconen reinigingsborstels, supplementen voor een gave huid en de beruchte ‘do’s and don’ts’ op het gebied van voeding. Allemaal goed bedoeld. Maar vergeet niet dat wat voor de één werkt, niet perse voor jou hoeft te werken. Elke huid is anders en heeft dan ook een andere aanpak nodig. Doe een huidbeeldentest en check jezelf op tekorten of intoleranties. Misschien komen jouw klachten uit een onverwachte hoek en is iemands anders holy grail jouw boosdoener.


Weet waarmee je te dealen hebt

Acne en rosacea kunnen makkelijk met elkaar verward worden. Behandel je het verkeerde? Dan kan het zomaar zo zijn dat je jouw huidproblemen van kwaad tot erger maakt. Daar waar een bacteriedodende exfoliant wordt aangeraden voor acne, is dit voor een gevoelige huid met rosacea een (veel te agressieve) no-go. Wees er dus eerst zeker van met welke huidaandoening jij te dealen hebt voordat je overgaat op allerlei middeltjes en producten.


Zie jouw huid als beste raadgever

Je kunt je nog zo suf smeren met zogenaamde natuurlijke wondermiddelen of vermijden wat er te vermijden valt, onthoud altijd dat jouw huid een weerspiegeling is van jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wie zich van binnenuit niet goed voelt, zal dit ook terug zien aan zijn of haar huid. Ervaar je veel stress, slaap je slecht of zijn er fysieke klachten waar je extra aandacht aan moet besteden? Laat jouw huid voor je spreken en ontdek wat een simpele aanpassing in je leefstijl of mindset kan veranderen voor jouw huid. Uiteindelijk is jouw huid jouw beste raadgever. Wist je al dat elk gezichtsdeel je weer iets anders vertelt? Ontdek het met face mapping!


Laat je niet definiëren door jouw huidklachten

Het is heel makkelijk om je rot te voelen of jezelf te betrappen op zelfmedelijden wanneer je ondanks alle goed bedoelde pogingen nog steeds last hebt van een slechte huid. Probeer in te zien dat jouw huidklachten jou niet definiëren als persoon. Heel cliché, I know. Maar het is iets wat je verdient te horen, elke dag opnieuw, maar vooral nu: je bent mooi zoals je bent. Van binnen én van buiten. Die pukkels of rode uitslag veranderen hier niets aan. Het is er nu eenmaal en soms is het ook gewoon oké om het er te laten zijn.


Welke mindset heeft jou geholpen je huidaandoening te accepteren?

92 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven