• Kim

Dit zijn de vijf beste groenten voor een gezonde en stralende huid.


Weinig zo controversieel als voeding. Tegelijkertijd is iedereen t er wel over eens dat fruit, groente en noten voor de meeste mensen - allergieën daargelaten- bij uitstek gezond is. Er zijn honderden soorten groenten, maar welke zijn het beste voor je huid en waarom? In deze driedelige serie leggen we uit welke componenten van deze huis, tuin en keukenvrienden zo goed zijn voor je. Vandaag het tweede deel: groenten.


De wonderlijke 5

De krachtige werking van groenten is zeker niet beperkt tot maar vijf soorten, maar er staan een aantal toppers zodanig op de voorgrond dat ze de spotlight meer dan verdienen.

Het fijne aan deze lijst is dat het toegankelijke groentesoorten zijn die in de supermarkt, bij de groenteboer op de hoek of op de plaatselijke markt te koop zijn. Daarnaast zijn de meeste producten ook redelijk betaalbaar, waardoor er geen excuus is om niet naar één van deze pareltjes te grijpen.


1. Tomaat

Het is misschien wel de meest bekende groentesoort beschikbaar, maar zo gewoontjes is de tomaat niet. Een tomaat bevat alle belangrijke carotenoïden, waaronder betacaroteen, luteïne en lycopeen. Deze stoffen beschermen de huid tegen de zon en voorkomen of vertragen ook de vorming van rimpels.

Daarnaast is tomaat rijk aan vitamine C, dat is goed tegen een doffe en vlekkerige huid. Vitamine C beschermt de huid tegen irritatie en vervuiling, waardoor het natuurlijke genezingsproces wordt ondersteund.


2. Wortel

De mooie oranje kleur van de wortel is te danken aan de grote hoeveelheid betacaroteen. Dit is een antioxidant die de aanmaak van melanine ondersteunt wat bijdraagt aan het verkleuren van de huid wanneer deze in aanraking komt met zonlicht. Caroteen wordt omgezet in vitamine A, dat de huid beschermd tegen verbranding.


De wortel bevat van zichzelf ook al veel vitamine A. Het fijne hieraan is dat het helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen en dus het herstel van de huid.


Ook vitamine B is terug te vinden in wortel, wat helpt bij het beperken van hormonale invloeden op het lichaam en dus de hormoonhuishouding balanceert. Voor vrouwen die hier last van hebben is het geen overbodige luxe om bijvoorbeeld tijdens de menstruatie meer wortel te eten.3. Spinazie

Groene bladgroenten hebben een goede naam wegens allerhande gezondheidsvoordelen, bovendien verrichten ze wonderen voor de huid. Blandgroenten zoals spinazie zitten bomvol met vitamines en mineralen. Naast vitamine A, C, E en K bevat spinazie ook veel ijzer, een belangrijk onderdeel bij de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door het lichaam. Een charmant blosje op de wangen wordt veroorzaakt door de juiste hoeveelheid inname van ijzer.


De vitamine A in spinazie zorgt voor een gebalanceerde olieproductie wat tekenen van huidveroudering kan verminderen. Kies bij het maken van een salade eens voor bladspinazie in plaats van ijsbergsla en gooi een (extra) handje spinazie in de wok tijdens het koken van een avondmaaltijd, daar blijf je lekker fris en fruitig van!


4. Rode paprika

Een gezonde, egale en stevige huid door het eten van paprika? Ja, dat kan. Rode paprika zit namelijk bomvol vitamine C, meer zelfs dan sinaasappels. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van bindweefsel en beperkt zonneschade. Bindweefsel – ook wel collageen – voorkomt rimpels en zorgt zo voor een jongblijvende huid. Wie wilt dat nou niet?


5. Knoflook

Knoflook bezit veel ontstekingsremmende stoffen, het bevat veel antioxidanten en mineralen en is goed voor het hele immuunsysteem. Daardoor is het zeer voedend voor de huid. Je kunt deze groente zowel eten als topisch (op de huid) gebruiken.


Misschien schrikt het je af vanwege de sterke geur, maar wanneer er geen andere opties meer zijn is het best een poging waard om knoflook te gebruiken als beauty product. Het sap van de knoflook kan, vanwege z'n ontstekingsremmende werking, gebruikt worden om puistjes of psoriasis te bestrijden. Veeg het over de aangedane plek -neus dicht -en laat het sap vijf minuten intrekken, waarna je het eraf wast met koud water. De zwelling neemt gedurende de dag af en er blijft minder roodheid achter.Nachtschade groenten en allergieën

De tomaat en paprika behoren tot de nachtschade familie (solanaceae). Deze bestaat uit meer dan 1500 plantsoorten en draagt deze naam omdat de nachtschade groenten in de schaduw groeien.

Het wordt aangeraden om deze groenten te vermijden wanneer je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt. De stoffen in deze groenten kunnen voor irritatie van het immuunsysteem zorgen, dit komt door de chemische samenstellingen (alkaloïden) die zijn terug te vinden in de groenten.


Een allergische reactie uit zich meestal in de vorm van een ontsteking. Denk hierbij aan pijnlijke gewrichten of een pijnlijke vertering eveneens als een opgeblazen gevoel, maar ook een rode huid of huid getroffen door eczeem.

Wanneer je last hebt van deze symptomen of huidaandoeningen doe je er goed aan om nachtschade groenten te vermijden, bijvoorbeeld gedurende een maand, om te testen of je daadwerkelijk overgevoelig bent voor deze groenten.


De meeste mensen zijn niet (over)gevoelig of allergisch zijn voor groenten uit de nachtschade familie. Na het eventueel te hebben getest en zeker te weten kun je dus zonder zorgen genieten van de voordelen die het eten van tomaat en paprika met zich meebrengen.


Extra informatie

Gelukkig is het redelijk makkelijk om een eetpatroon een positieve boost te geven, namelijk door meer groenten toe te voegen aan in ieder geval twee maaltijden per dag.


Ben je hongerig naar meer tips, trucjes, informatie en uitleg? Lees dan ook https://www.vichy.nl/vmag/10-gezonde-groenten-voor-je-huid/vmag63770.aspx

en https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/43105-huidproblemen-bestrijden-eet-je-mooi.html, want een mooie huid is altijd een goed idee!

99 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven