• Charelle

Droge huid door het binnen zitten? Dit doe je eraan!

Door het coronavirus zitten we meer binnen dan normaal en dat heeft zo zijn gevolgen voor onze huid. Misschien heb je er een grijze, doffe uitstraling van gekregen door een gebrek aan zonlicht, heb je meer puistjes en ontstekingen dan normaal, of heb je juist meer last van je acné, eczeem , psoriasis of andere huidklachten. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Er zijn talloze redenen voor een toename aan huidklachten in deze gekke tijden, en dan rekenen we het vele handen wassen nog niet eens mee. Stress, een gebrek aan vitamine D en de vele online meetings (ja, echt!) kunnen allemaal leiden tot huidproblemen. Laten we er een paar onder de loep nemen en eens kijken wat je ertegen kunt doen!


Stress

Stress en onrust zijn enorme triggers voor eczeem, psoriasis, acné en andere huidproblemen. En het is helemaal niet zo gek als je de afgelopen maanden wat meer stress ervaart: de kinderen thuis lesgeven én thuis werken én het huishouden draaiende houden. ‘Hoe dan?!’


Ook als je minder directe stress ervaart, is er nog die sluimerende zorg over het welzijn van je familie, vrienden en geliefden en de onzekerheid over de toekomst. Bovendien is je dagelijkse routine flink opgeschut, wat meer impact heeft op lichaam en geest dan we vaak denken.


Wat kun je doen?

 • Onthoud allereerst: het is normaal dat je stress ervaart en je lichaam daarop reageert. Neem het jezelf en je huid niet kwalijk als je nu meer klachten ervaart dan gewoonlijk. Dit geeft je alleen maar meer stress en onrust, wat je lichaam de kans ontneemt om te herstellen en bij te draaien.

 • Het kan onwijs helpen om naar rustige muziek te luisteren. Op YouTube vind je talloze soundtracks met namen als ‘healing’, ‘zelfliefde’ of ‘serenity’. De frequenties van deze muziek creëren rust voor lichaam en geest.

 • Maak daarnaast ook een ding van je meditatiemomentje. Dat je dagelijkse routine is veranderd, betekent niet dat mediteren er nu bij inschiet. Had je nog niet zo’n momentje? Dan is dit dé kans om mediteren in je nieuwe routine te integreren. En dat hoeft niet saai te zijn. Zoek op YouTube eens op ‘geleide metta meditatie’ of ‘geleide meditatie voor healing’. Je zult merken: mediteren kan meer zijn dan stilzitten en op je ademhaling letten (al dat ook aan te raden is).


Gebrek aan vitamine D

Als je niet veel buitenkomt, doe je makkelijk een tekort aan vitamine D op. Vitamine D heb je nodig voor veel lichamelijke functies en een tekort kan leiden tot een doffe en droge huid. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het beschermingsmechanisme van je huid en de aanmaak en reparatie van huidcellen. Een tekort hieraan kan dus leiden tot een verergering van huidklachten.

Wat kun je doen?

 • Ook al is het een goed idee om zoveel mogelijk thuis en binnen te blijven, je mág nog steeds naar buiten. Probeer dagelijks wat zonlicht op te doen: loop een rondje door het park, eet je lunch buiten op en zoek een werkplekje bij het raam. Zoek je de natuur op, gaat ook je stressniveau nog eens omlaag.

 • Daarnaast kun je kiezen voor een vitamine D3 of D2 (de veganistische variant) supplement. Zo’n supplement kan je vitamine D gehalte snel opkrikken, zodat je huid weer de nodige munitie heeft om gezond te blijven. Overleg wel altijd eerst me je huisarts of behandelend specialist of een vitamine D supplement ook voor jou geschikt is.


De lucht in huis

De kwaliteit van de lucht in je huis kan veel invloed hebben op de gezondheid van je huid. Zo kan een droge lucht bijdragen leiden tot een te droge huid, wat eczeem verergert. Ook kan het zijn dat je huid reageer op huismijt en je misschien reacties krijgt van je huisdieren, nu je meer tijd met ze doorbrengt.

Wat kun je doen?

 • Drink voldoende water (minimaal 1,5 liter per dag) en zorg voor een luchtbevochtiger in huis. Er zijn veel luxe luchtbevochtigers te vinden op het internet, maar begin eens met een bakje water op de radiator als je die aan hebt staan. Door het vochtgehalte in de lucht op pijl te houden verliest de huid minder vocht aan de lucht én kan het vocht uit de lucht opnemen. Zo blijft je huid soepel en gezond.

 • Vergeet ook nog om een goede moisturizer en dagcrème te gebruiken die geschikt zijn voor jouw huid en exfolieer je gezicht regelmatig. Zo’n zacht scrubje voorkomt dat oude, droge huidcellen de huid verhinderen vocht op te nemen via de lucht.

Je gezichtsverzorgingsroutine

Als je overdag geen make-up draagt – want, je blijft toch thuis - is het verleidelijk om je gezichtsverzorgingsroutine maar helemaal over te slaan. Toch is het belangrijk om je gezicht schoon te houden, want ongemerkt voert je huid de hele dag en nacht afvalstoffen af door de poriën. Zeker als je gebruik maakt van een nachtcrème is het belangrijk om je gezicht in de ochtend te reinigen, omdat nachtcrèmes je huid soms gevoeliger maken voor Uv-straling.


Wat kun je doen?

 • Houd je gezicht schoon op de manier zoals je dat normaalgesproken zou doen. Zo kun je in de ochtend kiezen voor een reiniger die de pH-waarde van je huid in balans brengt en in de avond voor een reiniger die je huid wat grondiger schoonmaakt. Vergeet ook niet je favoriete toner, moisturizer en/of dagcrème te gebruiken.

 • Kies voor een dagcrème met SPF, een ingrediënt wat we vooral kennen van zonnebrandcrème. We mogen dan de hele dag binnen zitten, het UV licht van de zon komt gewoon door de ramen naar binnen. Met SPF ben je er zeker van dat je huid beschermd is tegen ongewenste UV-straling.


Blauw licht van je laptop, smartphone en tv

Beeldschermen geven een blauw licht af, ook wel HEV licht genoemd. Dit licht kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden, wat vervolgens je immuunsysteem aantast en via die weg je huid. Maar het blauwe licht heeft ook een direct effect op je huid: het tast de elastine en het collageen in je huid aan, verlaagt het immuunsysteem en versnelt het verouderingsproces van de huid. Door het vele thuiszitten kijk je wellicht ook vaker naar een beeldscherm: meetings vinden plaats via Zoom of Skype en je checkt vaker het nieuws op je telefoon om up to date te blijven over het virus.


Wat kun je doen?

 • Stel een tijd in waarna je niet meer op je telefoon/tablet kijkt en de tv en laptop uitzet. Veel telefoons hebben een ingebouwde ‘screentime’ functie en er zijn ook veel apps die je hierbij kunnen helpen zoals Freedom, Moment en Zenscreen.

 • Daarnaast kan een crème met SPF je huid helpen te beschermen van de effecten van blauw licht.

Jij bent de expert

Kortom: zorg goed voor je huid. Als je last hebt van huidproblemen weet jij als geen ander wat het beste is voor je huid. Dus blijf naar je huid luisteren. Door de veranderde omstandigheden kunnen de behoeften van je huid veranderd zijn en het beste is om daarin mee te bewegen.

46 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven