• Karima

Eet jezelf stralend met deze vijf gezonde huid boosters

Een flawless huidje: wie wil dat nu niet? Even opstaan zónder gedoe en een dagje geen onuitgenodigde party crashers op je kaaklijn. Ik zou ervoor tekenen. Het liefst 365 dagen per jaar. En als het even niet meezit? Dan grijp ik naar antioxidanten en herhaal ik zes keer in de spiegel hoe mooi ik mezelf vind. In de hoop dat die feestvierders op m’n gelaat er bindingsangst van krijgen. Want spoiler alert: schoonheid komt van binnenuit. En daarover gesproken… Wist je dat de juiste voeding je huid dus ook een mega boost kan geven?


Simpel gevalletje van logica, zou je zeggen. Tóch denken we er niet al te veel bij na wanneer we de inhoud van een zak naturel chips ongegeneerd en gedachteloos inhaleren. Want tsja, wát is een feel good movie tijdens quarantaine nu zonder de feel bad (later) versnaperingen? Antwoord: gemiddeld drie helse puisten minder. Bespaar jezelf liever de ontstekingen, infecties én littekens (I kid you not) door bewuster met eten om te gaan en daarmee direct ook met je huid. Deze 5 soorten gezonde én lekkere huid boosters helpen je alvast op weg.


1. Puur, puurder, puurst

Op tijd naar bed, voldoende water & weinig stress. Ja ja, dat riedeltje kennen we nu wel. Maar als dat rijtje niet gepaard gaat met onbewerkt en puur eten, blijven die rode rakkers gerust op hun plek zitten. Blijf dus ver uit de buurt van alle synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en vermijd alle E’tjes. Je weet wel, die nietszeggende reeks aan getallen op zo’n “kant-en-klaartje” die voor een hoop gedonder in je lijf zorgt. Die, ja. Boycotten. Wél een goed idee: zo vers, puur, onbewerkt en biologisch mogelijk. Hiermee ontlast je jouw lever doordat je belastende stoffen zoals pesticiden, geraffineerde suikers en synthetische stoffen uit je voeding haalt. En over die suikers gesproken, dít zijn de perfecte vervangers voor geraffineerde suikers.

2. Get your vitamins

Ken jij het acne vitaminen alfabet al? Komt ‘ie: A, C, D & E. Beter bekend als: jouw ontstekingsremmende helden die jou een mooi, egaal huidje geven. Toegegeven, voor niets gaat de zon op. En met een sporadische vitaminebom aan etenswaren airbrushen we nog niet ons gezicht glad. Maar we komen er wel een end mee. Daar waar vitamine A je namelijk helpt bij het reguleren van je huidcyclus, zijn vitamine C & E antioxidanten die een kalmerend effect hebben op je huid. Vitamine D speelt tenslotte een rol bij de vethuishouding en daarbij hormoonhuishouding van de huid. Al om al, een zuiverend feestje voor je gezicht.

Je vindt deze wenselijke puisten bestrijders in: vette vis, wortelen, spinazie, broccoli, sinaasappels, citroenen, grapefruits, tomaten, zoete aardappelen, noten, avocado’s én…. de zon! Eén smoothie met wat zonnestralen, please!


3. Een porseleinen huidje met zink

Wist je dat mensen met acne lagere zinkspiegels in hun bloed hebben? Als we een zinktekort hebben, merken we dat meteen aan onze huid, haar en nagels. Niet zo gek ook, want zink is de CEO als het aankomt op het remmen van ontstekingen en doden van bacteriën. Deze talgproductie stimulerende mineraal kalmeert jouw geïrriteerde huid bij acne-uitbarstingen. Zink is één van de belangrijkste spoorelementen in je lichaam en speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en wondgenezing. Klein detail: je lichaam maakt dit stofje niet zelf aan. Daarom moeten we moeder natuur een handje helpen. Hoe? Met dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Deze zitten namelijk bommetje vol zink. Gaan jouw nekharen als veganist nu spreekwoordelijk overeind staan? No worries, er is ook een vegan proof alternatief: zink supplementen.

4. Hoe groener, hoe beter

Ken je chlorofyl al? “Chloro-watte(?!)” hoor ik je al denken. Dit is het stofje dat voor de groene kleur zorgt van groenten en planten. Klinkt in eerste instantie misschien niet heel spannend. Maar oh boy, dat is het voor iedereen die een porseleinen huid ambieert zeker wel! Voldoende chlorofyl in je bloed verbetert namelijk de uitstraling van je huid. Dit gouden, eh groene goedje helpt het bloed zuiver te houden en is rijk aan mineralen. Je vindt chlorofyl in spinazie, rucola, andijvie, spirulina en chlorella. Goed nieuws: je hebt maar een heel klein beetje nodig om er je voordeel uit te halen. Zo kun je bladgroenten in je smoothie of salade doen en doet een theelepel spirulina of chlorella poeder in je kwarkontbijt of gezonde pannenkoekbeslag al wonderen voor je huid.


5. Omega-3 vetzuren for the win

Dit heb je vast al ontelbaar veel keer gelezen of gehoord. Maar hey, ‘de kracht van herhaling’ is niet voor niets een ding. Net zoals die omega-3 vetzuren. Je krijgt er namelijk een (o)mega stralend huidje van (did you see what I did there). Een scheve verhouding in je lichaam van deze vetten levert automatisch onbalansen in ontstekingsreacties op. Also known as: hulpeloos huilen in een hoekje met wat ongewenste kraters op je smoeltje. Geen paniek in de tent, want deze complimenteuze vetzuren haal je in huis met vette vis, zoals zalm en sardines, walnoten, lijnzaadolie, zonnebloemzaden en amandelen. Inslaan maar!


Al direct zin om een booster van een maaltijd voor je huid in elkaar te flansen? Stay tuned voor mijn volgende blog waarin ik een paar gezonde én lekkere acne bestrijdende recepten met je deel op basis van bovenstaande ingrediënten. Ligt je receptenboekje al klaar?


Wat is jouw acne holy grail op het gebied van voeding?

399 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven