• Kim

Meer aandacht voor jezelf: deze tips helpen je op weg!


Het zijn verwarrende tijden. Dingen die eerst nog onopvallend deel uitmaakten van ons dagelijks leven zijn een luxe geworden waar we momenteel even geen toegang tot hebben. Een hapje eten in je favoriete restaurant, langs wippen bij vrienden voor een glas wijn of met het gezin naar het strand. Dit is natuurlijk jammer, maar het gebrek van het één maakt plaats voor andere mooie dingen zoals bijvoorbeeld mindful en heartful leven. Ook is er de mogelijk om zelfliefde (verder) te ontwikkelen door stress zoveel mogelijk de rug toe te keren.

Mindful & Heartful

Mindfulness, een begrip wat steeds vaker voorbij komt en waar steeds meer mensen bij stilstaan. Mindful leven huist van nature in ons allemaal. Het is de vaardigheid volledig bewust aanwezig te zijn in het nu, met begrip voor waar we zijn en wat we aan het doen zijn, zonder daar al teveel door ondersteboven te raken. Het doel van mindful leven is om één te zijn met jouw binnenwereld. Als het ware een balans vinden tussen het hoofd, het hart en het lichaam.


Heartful leven gaat hand in hand met mindfulness, omdat het de kracht van het hart om te leiden, genezen, inspireren en versterken aanspreekt. De emoties die je door mindful te leven meer onder controle hebt kun je gericht gebruiken om met een voller en vervult hart de dagen te trotseren. Mindfulness leert je dus om te herkennen en accepteren wat er van binnen speelt en heartfulness leven is een manier om dit in jouw voordeel te gebruiken.


Zelfliefde

Het volledig accepteren van wie je bent en hoe je eruit ziet is soms lastig. Vooral wanneer je kampt met een huidprobleem zullen er dagen zijn waarop je niet de grootste fan bent van je eigen spiegelbeeld of hoe die leuke, maar oncomfortabele spijkerbroek over je huid heen schuurt. Door mindful te leven is het mogelijk om zulke dagen te accepteren, een plek te geven en weer voorbij te laten gaan. Op deze manier is er meer ruimte voor het laten bloesemen van zelfliefde.


Er zijn talloze boeken geschreven over jezelf liefhebben. Deze titels zijn de moeite waard om te lezen:
Verzorging

Hoewel we momenteel allen op dezelfde zee varen bevinden we ons niet per se in dezelfde boot. Waar de één veelal thuis aan het werk is en opeens veel vrije tijd heeft, rent de ander nog van hot naar her om het gezin staande te houden. Dit verschil zorgt ook voor andere mogelijkheden wat betreft het toepassen van zelfliefde door middel van verzorging. Maar wat belangrijk is om te onthouden is dat hoe de dagen er ook uitzien, het altijd een goed idee is om meer aandacht aan jezelf te schenken. Wanneer je namelijk de tijd neemt voor jezelf geef je bewust of onbewust een signaal door aan jouw hoofd en hart (binnenwereld) dat je het waard bent om verzorgd te worden. En dat is ook zo. Dit zorgt er op z’n beurt weer voor dat je een beter zelfbeeld krijgt en ruimte voor meer zelfliefde vrijmaakt.


Deze tips helpen je op weg:

1. Olie

Mensen die met een droge huid of eczeem kampen zullen er geen baat bij hebben veel binnen te zitten. De lucht is droog en het kan redelijk snel stoffig worden. Het is dan ook fijn om bijvoorbeeld elke ochtend of elke avond na het douchen een moment te nemen om de huid extra te hydrateren en verzachten.

Essentiële oliën bezitten eigenschappen die een geïrriteerde huid net dat beetje benodigde liefde kunnen geven om weer te stralen. Denk hierbij aan eigenschappen als huidvernieuwing, huidherstelling, het tegengaan van ontstekingen en een antibacterieel effect.


Wanneer de huid erg droog of gevoelig is en/of er sprake is van eczeem – eventueel gepaard met jeuk – is olie gemaakt van Geraniums een goede optie. Deze bloem is niet alleen mooi, maar heeft ook nog eens een kalmerende werking op de huid. De olie die ervan onttrokken wordt is antibacterieel, balanceert de talgproductie en stimuleert de doorbloeding.


2. Tropische sferen

Huid wat snel in de stress schiet heeft er baat bij om verzorgd te worden met producten waar zo min mogelijk troep in zit. Kies voor milde en neutrale opties. Vermijd parfum en andere conserveringsmiddelen om allergische reacties te voorkomen.

Het klinkt als een tropisch tussendoortje, en dat is het ergens ook, maar dan voor de huid. Natuurlijke body butters, creams en crèmes met ingrediënten als (biologische) kokosolie, argan olie, shea boter en amandelolie doen wonderen voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Daarnaast ruikt het meestal ook nog eens overheerlijk, wat natuurlijk een fijne bonus is.


3. Kleimaskers

Jong tot oud kampt er mee: puistjes. Waar het vroeger nog bij jeugdpuistjes bleef, kampen we als volwassenen vaak nog met (milde) acne. Stress speelt hier een grote rol in, wat weer terug te koppelen is naar mindful en heartful en dus relaxter leven. Maar acne wordt door zoveel meer factoren veroorzaakt, die we deels aan kunnen pakken door de juiste verzorging toe te passen.


Wanneer op de juiste manier toegepast kunnen kleimaskers ondersteuning bieden bij het reinigen van de (voornamelijk) vettere huid met acne. Gebruik maximaal één keer per week een kleimasker zodat de huid niet uitdroogt. Het gewenste resultaat is dat overtollige olie en talg worden opgenomen door het masker en de klei schimmels en bacteriën kan doden.


4. Kies voor meer aandacht voor jezelf

Onzekerheid hangt in de lucht, daar kunnen we niet omheen. Hoe het leven er over twee weken, twee maanden of twee jaar uitziet is een raadsel. Wat geen raadsel is, is dat het altijd een goed idee is om van jezelf te houden zoals je bent en hier bewust bij stil te staan. Gun jezelf dan ook vijf minuten alleen in de badkamer of voor de spiegel en betrek bijvoorbeeld ook het uitspreken van positieve en liefdevolle affirmaties bij jouw beauty moment.


De combinatie van fysieke en mentale verzorging is goed voor jouw binnen- én buitenwereld – het mentale en het lichamelijke. Deze routine zal ongetwijfeld jouw perspectief op de realiteit ten goede veranderen.95 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven