• Kim

Fruit, goed voor je huid. Dit is de top vijf beste fruitsoorten

De juiste producten eten om de huid van binnenuit te verzorgen, hoe doe je dat? Er is zoveel informatie te vinden over voeding dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig weten we allemaal dat het eten van fruit, groenten en noten grootschalige gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Maar wat die voordelen dan precies zijn, dat weet niet iedereen. In deze driedelige serie behandelen we de komende tijd elke maand één van deze categorieën, met als eerste focus: fruit.


Als er een tekort aan vitamine A, B of C, polyfenolen of linolzuur in het lichaam is, kan dit huidklachten zoals eczeem veroorzaken. Ook kunnen ontstekingen van je huid door dit tekort lastig genezen, je komt daardoor in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitstapt.

Wanneer je sowieso al kampt met huidproblemen of –aandoeningen wil je -daar waar mogelijk- liever voorkomen dan genezen. Voorkomen is bepaald geen straf als dat betekent dat je sappig, zoet en smaakvol fruit moet eten, in plaats van een jeukende, droge of geïrriteerde huid. Maar ook wanneer de huid al onrustig is, bijvoorbeeld wanneer sprake is van acne, eczeem, uitdroging en dergelijke ongemakken, kan het eten van fruit een verzachtende pleister op de spreekwoordelijke wond zijn.


De heilige 5

De krachtige werking van fruit is zeker niet beperkt tot maar vijf soorten, maar er staan een aantal toppers zodanig op de voorgrond dat we die eruit hebben geplukt, (inderdaad, inclusief toepasselijke woordgrap).


Het fijne aan deze lijst is dat het toegankelijke fruitsoorten zijn die niet alleen redelijk betaalbaar zijn, maar ook bij de supermarkt, de groenteboer op de hoek of op de plaatselijke markt te koop zijn.


1. Banaan

Deze veelzijdige vrucht is betaalbaar, multifunctioneel en ontzettend gezond. Een trosje bananen scoor je al voor €1,50 en is het geld méér dan waard. Bananen bevatten het mineraal kalium. Bij een kaliumtekort kan een droge huid opspelen. Het regelmatig eten van een banaan zorgt voor een gebalanceerde vochtigheidsgraad van de huid.

Gele vruchten bevatten de voorloper van vitamine A, betacaroteen. Het menselijk lichaam zet deze stof om in vitamine A, wat zorgt voor de aanmaak van nieuwe cellen in de huid. Bananen bevatten ook magnesium en goede natuurlijke vetten, wat er samen met de caroteen voor zorgt dat ze een anti-verouderend effect hebben.

Wil jij forever young blijven? Eet wat vaker een banaan, bak er pannenkoeken mee (lekker!) of voeg een banaan toe aan een smoothie. Zelfs gebakken banaan is heerlijk. Echt een veelzijdig stukje fruit dus.

2. Ananas

Het spijsverteringsenzym bromelaïne gaat een opgeblazen gevoel tegen, heeft een desinfecterende werking en wordt vaak gebruikt in huidproducten. Dit enzym komt voor in ananas, dat is een stuk goedkoper dan een potje dagcrème.

Het eten van deze fruitsoort zorgt ervoor dat (onderhuidse) ontstekingen tegen worden gegaan. Daarnaast helpt het ook tegen een gezwollen huid, (dag wallen!) en zit ananas bomvol antioxidanten, vitamine A en C en verschillende soorten vezels. En nóg een bonus: het zuur in de tropische vrucht werkt als een natuurlijke ontsmetter, waardoor het de tanden witter maakt. Het regelmatig eten van ananas kan tandvlees zelfs sterker maken.


3. Avocado

Een droge huid is vervelend, want trekkerig, schilferig en niet altijd even mooi. Maar het is niets om van te schrikken of je voor te schamen. Een droge en/of schilferige huid wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan goede vetten, waardoor er weer weinig vitamines aan de huid worden afgegeven. Per dag heb je ongeveer 2 eetlepels olie nodig om de huid sterk en de vochtbalans op peil te houden.


Een heerlijk en populair product vol vitamine E en antioxidanten is de avocado. Sommige durven zo ver te gaan als te zeggen dat deze fruitsoort hét beste stuk fruit is voor een gezonde huid. Het eten van een avocado helpt de huid namelijk soepel te blijven en het gaat huidveroudering tegen. Of dit de absolute winnaar is durven wij niet te zeggen, maar lekker is een geprakte avocado op toast zonder twijfel.


4. Blauwe bessen

Deze parels uit de fruitfamilie hebben onwijs veel voordelen. Blauwe bessen (ook wel bosbessen) zijn rijk aan antioxidanten, vezels, vitamine A en C. Ze beschermen de huid tegen milieuvervuiling en ze voorkomen huidbeschadiging als gevolg van de zon (uva en uvb).

Bij een droge huid verminderen ze symptomen doordat ze een positieve invloed hebben op de vochtbalans. Ook versnellen ze cel vernieuwing en trekken poriën samen door het eten van blauwe bessen, wat zorgt voor een stralende teint.


De diepblauwe kleur die mening smoothiebowl opfleurt heeft ook nog voordelen, de natuurlijke kleurstof helpt namelijk het verouderingsproces van de huid tegen te gaan. Het werkt ontstekingsremmend en beschermt de huid tegen ziekten.


5. Mango

Last but not least, mango! Deze fruitsoort bevat net als banaan betacaroteen wat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A en voor een gezonde kleur en een optimaal herstel zorgt. Hierdoor bezit mango ook de eigenschap om acne te verminderen. Het zorgt ervoor dat verstopte poriën geopend worden en werkt dus uitstekend tegen de overtollige aanmaak van talg.


Maar daar blijft het niet bij. Het eten van mango herstelt de elasticiteit van de huid, doordat de vrucht rijk is aan vitamine A, C, E en K, mineralen, fosfor, kalium, calcium, magnesium en antioxidanten, (wat een lijst!). Dode huidcellen worden uit de weg geruimd om plaats te maken voor een nieuw, fris en gezond huidje.

Extra informatie

Ben je hongerig naar meer tips, trucjes, informatie en uitleg? Lees dan ook https://gezondnu.nl/dossiers/uiterlijke-verzorging/droge-huid/smeren-helpt-iets-fruit-helpt-veel/ en https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/43105-huidproblemen-bestrijden-eet-je-mooi.html

Want een mooie huid is altijd een goed idee!

261 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven