• Chantel

"Hé, niet krabben!" Nieuwe tactieken tegen een jeukende huid


Knetter word je ervan!Die jeuk, echt niet te doen soms. En dan de raad die je vanaf de bank dan hoort “Hé, niet krabben!” Waar jij dan nog geïrriteerder op terug kopt; “Nemen jullie de eczeem ff over dan.” Maar diep in je hart weet je dat ze gelijk hebben. Want als je naar je nagels kijkt zie je het bloed er al weer onder zitten. Zucht, je bent het zat. Dit jaar ga je het anders aanpakken. Beter voor je huid zorgen en minderen met die corticosteroïden crème. Maar waar moet je beginnen?


Aloë vera

Het zou zo enorm helpen als je met iemand samenwoont die niet alleen roept; ”stop met krabben” maar naar je toekomt met een verkoelende zalf en een paar handschoenen en zegt; “kom, ik tover de jeuk even weg. Trek jij die handschoenen aan en laat mij je benen even masseren.” Je hebt dan zeven vliegen in een klap.

  1. De verkoelende Aloë Vera gel zal de jeuk minderen.

  2. De vitamine A en B uit de Aloë Vera zal je huid voeden.

  3. De minerale zink en magnesium uit de Aloë Vera zal je huid genezen.

  4. De rustige massage zal je parasympatisch zenuwstelsel stimuleren waardoor je meer ontspant.

  5. De lymfe voeren door de massage meer afvalstoffen af.

  6. Je immuunsysteem wordt versterkt door de massage.

  7. Door al deze effecten bij elkaar reageer je minder snel op je eczeem plekken en daardoor ervaar je minder jeuk.


Hydrolaat

De Aloë Vera plant bevat helende stoffen maar je kunt ook op andere manieren nog koelen. Een ervan is met groene leem, daar vertel ik je alles over in de volgende blog.Een ander manier is met een hydrolaat (zie kader). Er zijn drie redenen waarom ik graag een (Pepermunt) hydrolaat gebruikt.


1. Hydrolaat werkt verkoelend.

Pepermunt hydrolaat vind ik een van de fijnste hydrolaten bij eczeem. Vooral als je dit in een sprayflacon doet met een hele fijne nevel. Pepermunt heeft als eigenschap de huid zelf te verkoelen maar inwendig de doorbloeding te stimuleren. Hierdoor is deze jeukstillend en zal je huid sneller genezen.


2. Hydrolaat is antibacterieel door de aanwezige essentiële oliën.

De stafylokokken (officiële naam: Staphyloccoccus Aureus) bacterie is een bacterie die je eczeem triggert. Dit is een bacterie die je aan wilt pakken. Iedereen draagt deze stafylokokken bacterie op zijn huid mee. Op een gezonde en gesloten huid kan deze bacterie geen kwaad, maar op een open en beschadigde huid wel.

Alle essentiële oliën zijn antibacterieel zijn (deze zitten in de hydrolaat) zal de pepermunt hydrolaat de Staphylococcus Aureus bestrijden.


3. Hydrolaat is zacht en verzorgend voor de huid.

Water droogt je huid uit, daarom is het beter om met een hydrolaat te koelen dan met water. Een hydrolaat is vele malen zachter voor je huid en zal je huid helpen herstellen.


Wat is Hydrolaat?

Een hydrolaat wordt verkregen via stoomdestillatie: stoom wordt door een bloemen/planten massa geblazen en deze stoom neemt de werkzame stof van de plant/bloem mee omhoog waar het weer wordt opgevangen als water. Hydrolaat is water met daarin opgelost de werkzame stoffen van een plant en bevat ongeveer tot 2% essentiële olie.


De ene Aloë Vera is de andere niet. Laat je dan ook adviseren door een (holistische) huidspecialist en probeer het op kleine stukjes eerst uit. Vaak regeer je niet op de pure Aloë Vera zelf maar ligt het eerder aan de bij-ingrediënten van het product. Je kan ook een blad van een Aloë Vera plant afsnijden en deze ontdoen van haar vel. Deze gel kan je dan aanbrengen over je eczeem. Tip; snij een lang blad af en plaats deze in de vriezer. Gebruik elke keer stukjes van ongeveer 3 centimeter voor je armen en benen.


Een laatste tip

Let op kwaliteit. De ene hydrolaat is de andere niet. Het ligt aan de soort hydrolaat en aan de kwaliteit van de oogst. Ook is de werking van ieder hydrolaat anders.

  • Pepermunt werkt verkoelend

  • Lavendel werkt helend

  • Kamille werkt kalmerend

Nog een laatste tip; bewaar je hydrolaat liever in de koelkast. Zo blijft je hydrolaat langer goed en werkt hij dubbel verkoelend.


Wat is jouw gouden tip tegen tergende jeuk?


Liefs Chantel

218 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven