• Charelle

Je huid behandelen via de Chinese Geneeskunde: zo werkt het!


Als je al lange tijd last hebt van huidproblemen en de dokter geen antwoorden meer heeft, ga je als vanzelfsprekend op zoek naar alternatieve methoden om je huid te helen en te verzorgen. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) kan dan uitkomst bieden. Deze eeuwenoude leer focust op gezondheid van binnenuit en kan nét dat andere perspectief geven wat jouw huid nodig heeft.

Breng je lichaam in balans


Bij Chinese geneeskunde denken we al snel aan acupunctuur, maar dat is slechts een klein onderdeel van de TCG. Ook qi gong, feng shui, kruiden en voeding vallen onder de noemer. De TCG ziet het lichaam namelijk als een samenhangend geheel: als alle onderdelen van het lichaam met elkaar in balans zijn, is het gezond. In andere woorden: ieder kwaaltje, huid gerelateerd of anders, wordt gezien als het gevolg van een onbalans ergens in het lichaam. Zo kan het voorkomen dat acné ontstaat door darmklachten en eczeem door een onbalans in de longen. Geen wonder dus dat huidproblemen in de TCG zowel uitwendig als inwendig worden behandeld.

Gepersonaliseerde behandeling

Iedere behandeling bij een TCG specialist is volledig gepersonaliseerd. Er wordt gekeken naar je klacht, maar ook naar andere patronen in het lichaam: hoe vaak moet je naar de wc? Hoe is je spijsvertering? Heb je het snel warm of koud? En wanneer nemen je klachten toe? Als je pittig hebt gegeten? Of juist als het heel koud is buiten? Daarnaast wordt gelet op bijvoorbeeld de hoeveelheid jeuk, de grote van de velletjes, hoe vochtig je huid is en de kleur van je huid. Op basis van deze complete anamnese wordt dan een kruidenformule samengesteld.

Die kruidenformule is niet alleen gericht op je huid, maar ook op andere onbalansjes in het lichaam: misschien bevat de formule kruiden om je spijsvertering te versterken of stress te verminderen. Onthoud, een gezond lichaam is een lichaam in balans volgens de TCG. Het hele lichaam wordt in balans gebracht, waarbij symptomen verdwijnen.

Dit betekent ook dat het lastig kan zijn om je eigen TCG behandeling thuis te DIY’en. Natuurlijk kun je op internet opzoeken welke Chinese kruiden er goed zijn voor de huid, maar omdat iedere behandeling zó persoonlijk is kan het zijn dat dat net niet de kruiden zijn die jij nodig hebt. Of dat ze nog gecombineerd moeten worden met 14 andere kruiden om het hele lichaam in balans te krijgen. Geen gek idee dus om eens langs te gaan bij een TCG specialist voor een anamnese. Als je gaat Googlen, zoek dan naar een acupuncturist bij jou in de buurt die zich ook heeft gespecialiseerd in de Chinese kruidengeneeskunde.

Voeding voor een gezonde huid

Naast kruiden maakt ook een voedingsadvies onderdeel uit van een TCG behandeling. Net als met kruiden is het hierbij onmogelijk om te zeggen wat je wel en niet moet eten voor een gezonde huid, omdat er gekeken wordt naar het hele lichaam; naar de oorzaak, de onbalans. Zo wordt weleens verondersteld dat je bij een droge huid veel noten en zaden moet eten, vanwege het hoge oliegehalte. Maar als je spijsvertering te zwak is om die olie af te breken en op te nemen, dan kan dat het symptoom alleen maar erger maken. Natuurlijk kun je zelf experimenteren en ontdekken welke producten jouw huidprobleem verergeren en verminderen, maar een TCG specialist kan je hier op basis van jouw anamnese goed in adviseren.

Acupunctuur voor je huid

Ook acupunctuur maakt deel uit van een TCG behandeling. Bij acupunctuur worden er hele dunne naaldjes in de huid geprikt. Dat kan de eerste keer wat onwennig voelen, maar daarna is het vaak erg ontspannend. De naaldjes laten de qi weer door het lichaam stromen, wat de balans in het lichaam kan helpen herstellen. Sterker nog, acupunctuur kan helpen het endorfineniveau in het lichaam te verhogen, wat pijn en stress kan doen afnemen. Ook het immuunsysteem kan met een acupunctuurbehandeling worden geactiveerd, zodat het lichaam in actie komt om het huidprobleem zelf op te lossen. Maar acupunctuur kan pas zijn werk doen wanneer het wordt gecombineerd met de juiste kruidenformule en een goed voedingsadvies.

Conclusie

De TCG kan een prachtige alternatieve methode zijn om jouw huidprobleem te helen, maar pak het wel holistisch aan. Zoek een behandelaar die acupunctuur combineert met kruiden en voeding voor het beste resultaat!

271 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven