• Chantel

Leem en olie, natuurlijke wondermiddelen voor de kwetsbare huid

Het is lang geleden dat de natuur zo onverdund haar krachten liet zien met het Coronavirus. Ergens wisten we natuurlijk wel hoe sterk ze was, maar we waren het alweer een beetje vergeten. Afgezien van besmettelijke virussen, beschikt moeder aarde ook over allemaal wondermiddelen. Een paar daarvan lenen zich bij uitstek voor de verzorging van een kwetsbare huid. Hier een paar van mijn favoriete wondermiddelen.1. Groene leem als E.H.B.O. product

Deze hebben we afgekeken van de wilde dieren. Als een wild dier zich had verwond dan wentelde het zichzelf in leem. Groene leem zit boordevol mineralen die je huid voeden. Aan de ene kant onttrekt de leem het vuil aan je huid en aan de andere kant heelt de leem je huid.

Dit wondermiddel heb ik standaard in huis en gaat ook altijd mee op vakantie. Het is de E.H.B.O. tube voor mijn kids. Bij elke wond, bult, kneuzing of pukkel komt deze magische modder tevoorschijn. Je brengt het aan en laat het er zo lang mogelijk op zitten. Door zijn helend vermogen zie je de plekken verdwijnen.


Leem en eczeem

Leem werkt vooral verkoelend op eczeemplekken maar zal de plekken ook genezen. Je moet het er niet helemaal af poetsen. De leem hecht op de plekken die het meest gezuiverd moeten worden. Met teveel poetsen kun je de huid weer beschadigen. Vind je het vervelend als een leempakking indroogt, dan kan je de pakking het beste weer bevochtigen met een hydrolaat. Om te voorkomen dat de huid te droog wordt, breng ik na een leempakking altijd een plantaardige olie aan, deze kun je ook gelijk door de leem mengen.


2. Vette plantenoliën

Elke olie heeft zijn eigen specifieke werking. Bij eczeem is je huid flink beschadigd en staat hij als het ware open. Vuil en bacteriën hebben dan ook vrije doorgang. De ‘Stafylokokken aureus’-bacterie kan je eczeem verergeren. Het laatste wat je wil is dat deze bacterie makkelijk onder je huid komt. Je kunt deze jongen bestrijden door essentiële oliën te verdampen en verzorgende producten te gebruiken die deze bacteriën onschadelijk maken. We noemen er hier drie, maar er zijn er velen.


Jojobaolie

Jojoba olie is een hele geschikte plantaardige olie om je huid te beschermen. De indianen gebruikten deze olie al om kneuzingen sneller te laten herstellen. Jojoba brengt als een soort was een beschermlaag over de huid aan.

In tegenstelling tot vaseline, of een ander minerale olie, sluit jojoba de huid niet af. Het voordeel van jojoba olie is dat het geen vrije radicalen produceert omdat deze olie niet ranzig wordt. Vrije radicalen verouderen de huid en kunnen deze beschadigen (zie uitleg hieronder). In de huid zorgt hyaluronzuur voor de vochthuishouding. Dit houdt je huid zacht en soepel. Vrije radicalen zorgen ervoor dat hyaluronzuren uiteenvallen en je huid uitdroogt. Dit wil je juist niet, want een eczeemhuid is al zo droog. Jojoba is dan ook een mooie basis voor je huidverzorging.


Tamanu

Tamanu is nog zo`n mooie plantaardige olie voor verschillende huidaandoeningen. Deze olie bevat heel veel stoffen met een antibiotische werking. Dit betekent dat het de groei van bacteriën en schimmels tegengaat. Het is een olie met ontstekingsremmende eigenschappen.


Rozenbottel

Rozenbottelolie bevat een actieve vitamine A zuur die de eczeemhuid en psoriasishuid heel mooi hersteld. Een (holistische) huidspecialist kan deze oliën voor jou op maat mengen. Het beste is om helende oliën ‘s avonds aan te brengen en beschermende olie overdag. Draag daarbij ook altijd kleding van tencel, katoen of linnen. Andere stoffen kunnen broeien, wat weer leidt tot jeuk.


Vrije radicalen? Wa’s dat?

Heel simpel gezegd zijn vrije radicalen moleculen in je lichaam die een puzzelstukje missen en deze afpakken van andere moleculen, bijvoorbeeld die van je huid. Dat proces kan zorgen voor huidveroudering of ziekte. Vrije radicalen ontstaan in je lichaam door stofwisseling, maar komen ook van buitenaf, bijvoorbeeld door roken, alcohol, op luchtverontreiniging. Door oxidatie (het verouderen van een product) kunnen vrije radicalen ontstaan. Dit is de reden dat je altijd hygiënisch moet werken met huidverzorgende producten. Door je crèmes in een afgesloten pot, koel en donker te bewaren, verouderen ze minder snel.


De natuur heeft eindeloos veel wondermiddelen om je te helpen, het is zeker de moeite waard die te onderzoeken. Laat je inspireren en zorg goed voor jezelf en je huid.


Liefs Chantel

196 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven