• Jules

Met de handen in het haar: kale plekken door ALOPECIA

'Is dat je eigen haar?’ was vroeger dé meestgestelde vraag aan mij. Ik had namelijk een ongelooflijk volle bos krullen. Mijn bijnaam was dan ook niet voor niets Katja Schuurman. Als puber was ik misschien onzeker over vanalles-en-nog-wat, maar absoluut niet over mijn mooie haar.

Maar nu, ongeveer 10 jaar verder, ziet mijn weelderige haardos er zó uit:


What happened?!’ Vraag je je zeker af. En ja, dat is nú de meestgestelde vraag aan mij. Helaas. En nee, ik ben niet uitgeschoten met de tondeuse.

Wat er dan wél gebeurd is? Dit:

Stress en alopecia

Zo'n 10 jaar geleden had ik veel stress in m’n leven. M'n vriend dumpte me, ik kon geen werk vinden, en m’n woning stond op instorten. En toen, op een dag, trok ik plotseling zomaar hele plukken haar uit mijn hoofd.

Ehm, aaaaaaaahhhhhhh!!! Ik schrok me kapot… Want niet alleen zat ik al met de handen in het haar, het haar zat nu ook in mijn handen!

Gek genoeg vond ik hier online weinig over. Dus concludeerde ik dat mijn nieuwe haarverf vast de boosdoener was. Ik switchte van haarverf. En ja, na verloop van tijd groeide het haar inderdaad ook weer terug.

Zo, opgelost! Klaar met deze blog!

Of…?

Nope. Dit verhaal heeft nog een staartje. Of beter gezegd: geen staart, want die viel uit mijn hoofd.


Alopecia na de zwangerschap en bevalling

Een jaar na mijn bevalling gebeurde namelijk weer hetzelfde. Maar ditmaal was de haaruitval 10x heviger. Ik kon er zowat een sjaal van breien. Oké, het is normaal dat je na je zwangerschap veel haar verliest. Maar de haaruitval stopte bij mij gewoon nóóit.

Twee keer kaal worden kan geen toeval zijn meende ik. Dus zocht ik opnieuw naar mogelijke diagnoses. En ja hoor, dit keer vond ik het online wél. Het was een huidaandoening met de naam Alopecia areata.


Wat is alopecia areata?

Alopecia is een huidziekte dat begint in de haarwortels. De huid erom heen raakt ontstoken. En daardoor laten de haren daar los. Gevolg: ronde of ovale kale plekken. Meestal gebeurt dit op het hoofd, maar het kan ook voorkomen dat je wenkbrauwen eraan gaan.

En als je geluk hebt (ja laten we het ook positief bekijken), dan hoef je je bikinilijn of benen minder vaak te epileren. Alleen heeft slechts 1 a 2% van de patiënten alopecia in die gebieden.


Wie heeft kans om alopecia te krijgen?

Alopecia komt bijna niet voor, namelijk maar bij zo'n 1% van de bevolking. En tot dat mini-percentage behoren vaak mensen zoals jij en ik: mensen die kampen met eczeem en/of allergieën. Oftewel: de kans dat wij alopecia krijgen, is dus groter. Arme wij.

Verder komt bij 1 op de 10 mensen deze ziekte vaker in de familie voor. Maar dat is lastig te achterhalen als je 3 kale ooms hebt: zijn ze kaal door alopecia of door erfelijkheid?


Oorzaken van alopecia

Wat nou de exacte oorzaak is van alopecia, blijft nog altijd een mysterie. Het enige wat wetenschappers vermoeden is dat het om een auto-immuunziekte gaat. Want wist je dat eczeem en allergieën ook chronische immuunziekten zijn? Vandaar ze denken dat dit mogelijk met elkaar te maken heeft.

Maar zoals ik al schreef, kreeg ikzelf die kale plekken voor het eerst toen ik zoveel stress had. En dat klopt: stress kan alopecia activeren. Of je bevalling, of sommige medicijnen, of een infectie. Maar dit zijn puur de activators, en niet de oorzaken.

Mijn gevonden oplossingen voor alopecia

Uren spendeerde ik online op zoek naar de gouden oplossing om mijn Katja-haar terug te krijgen. Maar helaas, die oplossing bestaat (nog) niet. Geen enkele behandeling is bewezen effectief. Meestal groeien je haren binnen 2 jaar weer terug zodra de ontsteking geneest.

Toch was ik het op een gegeven moment zat. Want dan groeide mijn haar eindelijk terug, en dan viel het wéér uit na een drukke werkperiode. Ja jeetje, ik blijf bezig zeg.


Kaal of kammen?

Dus de oplossing lag voor mij uiteindelijk simpel: ik accepteer het óf ik scheer m’n hoofd kaal en zet een pruik op.

Omdat ik niet zo thuis ben in de pruikenmarkt, besloot ik me daar eerst eens in te verdiepen. Maar tijdens mijn zoektocht naar pruiken van echt haar, kwam ik iets beters tegen: hair extensions met clips.

Deze hair extensions kosten maar een paar tientjes (kijk ook vooral op de welbekende Aziatische webwinkels) en je kunt ze erin doen wanneer je wilt. Voor tips waar je op moet letten bij het kopen, kijk hier.

Let op: je kunt de hair extensions niet elke dag in doen! Dat kan namelijk ook weer zorgen voor haaruitval… Dus wat ik tussendoor ook wel eens doe: wenkbrauwpoeder aanbrengen op de zichtbare, kale plekken. Daardoor vallen ze bijna niet meer op.


Hoe ga jij met je alopecia om? Heb jij nog een gouden tip? Laten we elkaar helpen en reageer hier onder!

53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven