• Chantel

Hormoonzalf. Hoe verminder je het gebruik bij eczeem?

Hormoonzalf. Iedereen die last heeft van eczeem en met klachten bij de huisarts aanklopt komt vroeg of laat in aanraking met hormoonzalf. Aan de ene kant was ik, op momenten dat de jeuk niet te harden was, echt heel blij met de zalf, maar aan de andere kant vond ik het echt een verschrikkelijk product. Een hormoonzalf is een symptoombestrijder en ik wist dat het op lange termijn niet echt gunstig voor mijn huid en lichaam was. Ik ging op zoek naar mijn oorzaken.

Ja, ik heb nog steeds eczeem maar nog zelden last ervan. Nee, ik gebruik gelukkig al jaren geen hormoonzalf meer. Al een aantal jaren gebruik ik alleen maar natuurlijke producten om mijn eczeem aan te pakken en mijn lichaam te verzorgen. Het feit dat ik eczeem heb kan je eigenlijk alleen nog zien aan mijn droge benen. Constitutioneel eczeem is een chronische aandoening. Dit betekent dat je het dan ook chronische aan moet pakken, met andere woorden: je moet er altijd aan blijven werken. Ik moet mijn stress- en ontspanningsbalans dan ook altijd in de gaten houden.


Dermatocorticosteroïden: “hormoonzalven” zijn er in 4 klasses. Klasse 1 staat voor zwak, klasse 2 voor matig, klasse 3 voor sterk en klasse 4 voor zeer sterk. Als je door het aanpassen van je levenswijze een klasse lager kan zitten of misschien wel er helemaal vanaf kan komen dan is dat natuurlijk geweldig. 

Immuunsysteem

Eczeem is een chronische immuunziekte. Dat betekent dat je immuunsysteem niet in balans is. Je afweer reageert te sterk en richt zich op (externe) factoren die eigenlijk helemaal niet schadelijk zijn. “Oké, (hoor ik je denken) mijn lichaam reageert dus overdreven op prikkels, maar wat ga ik nu doen om mijn hormoonzalf gebruik te minderen?”


Die prikkels zijn voor iedereen anders en vaak ook nog eens elke keer anders. Het is in de eerst plaats belangrijk dat je bewust wordt van de prikkels:

  • Wees bewust dat een feestje, hoe leuk ook, een flinke prikkel is op je immuunsysteem.

  • Wees bewust dat bepaalde voedingstoffen prikkels zijn voor je immuunsysteem.

  • Wees bewust dat slaap te kort prikkels zijn.

  • Wees bewust dat stress funest is voor je eczeem.


Zo kan ik er nog veel meer op noemen. Ik ga ze ook graag eens stuk voor stuk behandel in een andere blog maar voor nu wil ik je even prikkelen om eens te kijken naar deze punten in jouw leven. Als je namelijk bewuster kijkt naar al de verschillende prikkels die je op een dag binnen krijgt en ze wat meer analyseert dan kom je er vaak globaal wel uit om te weten hoeveel ontspanning je er tegenover moet zetten. Zet je meer “ontspanningsprikkels” tegenover de “stressprikkels” grote kans dat je eczeem minder wordt!


Ik zal een voorbeeld geven. Zelf ben ik ook hoog sensitief, als ik een dag naar een pretpark ben geweest of een avond ergens ben wezen borrelen dan ben ik s’avonds en/of de volgende dag niks meer waard. Dit soort uitjes moet ik dan ook echt plannen met daaromheen ontspanning momenten gepland. De dag na een uitje of een avondje borrelen las ik een rustdag in met een voetbad en een goed boek. In dezelfde week plan ik nog een afspraak voor een massage in. De ene keer maak ik een afspraak juist voor mijn uitje en de andere keer erna. Naast dat ik op voeding en huidverzorging moet letten houdt de massages mijn lichaam echt in balans!


Lymfedrainage (massage van de lymfeklieren en lymfebanen die zorgt voor afvoer van overtollig lymfevocht) raad ik dan ook echt iedereen aan die last heeft van eczeem! Dit heeft een ongelofelijke ontspannende werking op je lichaam, maar zorgt ook goed voor je lymfe afvoer, dus afvalstoffen worden beter afgevoerd. Eigenlijk een mini-detox dus. 

Ik ben er dan ook van overtuigd dat het aanpassen van mijn levenswijze invloed heeft op mijn eczeem. Door bewust te leven hoef ik geen hormoonzalf meer te gebruiken en heb ik al jaren geen uitbraken meer. Dit gun ik jou ook.


Tip:

Kijk eens naar je dag indeling, houd een voedingsboekje en emotieboekje bij. Schrijf ook op wanneer je een ontspanning moment inlast in een dag en ga bewust na hoe je je erna voelt.Laat ons eens in een reactie weten wat jij doet om te ontspannen?


Liefs Chantel

118 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven