• Nikki

Skin positivity: deze influencers helpen je van je huidschaamte af

De tijd dat je met een gezicht vol huidproblemen het liefst de hele dag onder je dekbed geparkeerd blijft liggen, is voorbij. En daar gaan deze vijf skinfluencers je bij helpen.
Jij hebt het, zangeres Lorde heeft het, tv-persoonlijkheid Chrissy Teigen heeft het en model Kendall Jenner het: een niet zo’n picture perfect huidje. Jep, zélfs met een leger aan mogelijkheden; van een bankrekening die het mogelijk maakt alle schappen bij de Douglas leeg te trekken tot aan de beste dermatologen en beauty treatments, blijkt Hollywood niet overgeslagen te zijn toen huidproblemen werden uitgedeeld. Hoewel het helemaal oké is als A-listers hun skin issues privé aanpakken, geeft het een geruststellende gedachte wanneer ze hun huid troubles met de wereld delen. En in een wereld waarin het airbrushen van een foto eerder regel dan uitzondering is, is het des te verfrissender om een tegengeluid te horen, wetende dat je niet de enige bent met een bevlekte, schilferige, bepukkelde of oneven huid.


Maar het zijn niet alleen celebs die hun huid online showen. Onder de hashtag #skinpositivity delen mensen foto’s van hun onzuivere huid; van eczeem en psoriasis tot rosacea en acne. Het uitgangspunt: ook met een imperfecte huid mag je er zijn. En hoe fijn is het om te weten dat je niet alleen bent met een huidaandoening en dat er meer mensen zijn die met hetzelfde probleem struggelen? Heel fijn, als je het ons vraagt. Hier vijf skinfluencers over hoe ze met hun huidproblemen omgaan.

Peter deVitoEr was een tijd dat Peter DeVito, een tweeëntwintigjarige fotograaf uit New York, geen foto van zichzelf online durfde te delen zónder deze eerst volledig van een Photoshop-sessie te voorzien. Nu heeft hij zo’n 168.000 volgers op de gram. Hoe hij dat voor elkaar heeft gebokst? Door foto’s te plaatsen van mensen en hun ongerepte huid; mét roodheid, mét moedervlekken, mét bultjes, mét mee-eters en mét puisten. De real deal. Peter over zijn goal: “Ik hoop dat mensen beginnen te leren zichzelf meer te accepteren en zichzelf niet te vergelijken met hoe andere mensen eruit zien.”

Kim Kardashian

Misschien is Kim Kardashian niet de eerste persoon aan wie je denkt bij ‘getting real’, maar de realityster is open over haar psoriasis, een chronische huidziekte die leidt tot schilfers, roodheid en jeuk. Kim, die in 2001 de diagnose kreeg, heeft de huidaandoening inmiddels geaccepteerd: “Ik was verkouden en aangezien psoriasis een auto-immuunziekte is, triggerde het de psoriasis. Het zat over mijn hele buik en benen.” De huidaandoening bleef haar sindsdien kwellen, maar Kim vertelde dat ze haar psoriasis niet meer probeert te bedekken: “Ik probeer het niet eens meer te bedekken. Soms heb ik het gevoel dat het mijn grootste imperfectie is waar iedereen vanaf weet, dus waarom zou ik het verbergen? Na zoveel jaren heb ik er echt mee leren leven. Ik hoop natuurlijk altijd op genezing, maar in de tussentijd leer ik het te accepteren als een deel van wie ik ben.” Al zijn er ook dagen dat Kim K. onzeker is: “Ik heb geleerd om met mijn huidziekte om te gaan en er niet onzeker over te zijn, maar er zijn dagen dat ik het graag wil verbergen.”

Lena Duham

Girls-actrice Lena Duham begon rond haar dertigste out of the blue rosacea te ontwikkelen. Gek is dat niet, want de huidziekte maakt wel vaker een suprise appearance rond je dertigste. Lena is altijd vrij openhartig over haar gezondheid geweest. Zo vertelde ze eerder over haar leven met endometriose, het verwijderen van haar baarmoeder en vervolgens ook haar battle met de huidaandoening rosacea. Lena over rosacea: “Ik begin te geloven dat het hardop uitspreken van deze pijn niet alleen goed is voor mijn eigen genezing.”. Ze voegde eraan toe dat ze hoopt dat jonge vrouwen met vergelijkbare problemen troost zullen vinden in het feit dat ‘niemand immuun is’.

Rocio Cervantes

Visagiste Rocio Cervantes worstelt met chronische acne en nam zelfs een pauze van Instagram om angst- en depressieklachten, veroorzaakt door haar acne, aan te pakken. Rocia: “Gisteravond dacht ik hoe het zou zijn als ik geen acne had, hoe ik eruit zou zien en daarna schaamde ik me zo dat ik dacht dat ik, omdat ik mooi ben, hoop dat iedereen die iets te maken heeft of het nu acne is of weet niet dat ze er doorheen komen. Ik hou van jullie, that’s all.” Inmiddels heeft de visagiste haar acne omarmt en verwerkt ze haar etterige vrienden in haar make-up looks. Rocia haar doel: acne normaal maken. Tip van ons: check het filmpje waarin ze sterrenstickers op haar gezicht plakt, haar gezicht van een likje verf voorziet en vervolgens de sterren eraf haalt.

Lou Northcote


Lou Northcote is een tweeëntwintigjarige acne positive activiste, influencer en ex-model en staat bekend om de door haar gestarte beweging #freethepimple.

Het verhaal: Lou deed mee aan Britain’s next Topmodel en plaatste een make-uploze foto op Instagram met de hashtag #freethepimple. Het resultaat: meiden en jongens van over de hele wereld lieten met de hashtag zien dat zij met hetzelfde struggelen: acne. Lou’s tip aan jou: “Gebruik sociale media. Het kan een vreselijke plek zijn, maar het kan ook een geweldige manier zijn om mensen zoals jij te vinden. Je realiseert je dat je niet de enige bent. Met hashtags zoals #acne en #freethepimple kun je een hele gemeenschap ontdekken van mensen die hetzelfde meemaken als jij.”

We snappen dat je huidzorgen met deze post echt niet als sneeuw voor de zon verdwenen zijn, maar je socials aanpakken (wie volg je wel, en wie niet) kan jou wél een stukje helpen in je skin journey. Jouw huidproblemen zijn niet vies, onhygiënisch of lelijk. Je bent net zoveel waard als iemand die gezegd is met een egale huid.

Merk jij dat je socials invloed hebben op hoe jij je voelt over je huid?

241 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven