• Marlou

Voorkom eczeem en uitslag met deze 10 make-up tips.


Virussen of bacteriën in je make-up? Loop jij ook thuis rond - onopgemaakt en in je joggingbroek? Dan is nu het juiste moment om je make-up tevoorschijn te halen voor een grote schoonmaakbeurt. Wedden dat de helft van je lippenstiften, oogpotloden en mascara’s krioelen van de bacteriën? Tijd voor wat make-up hygiëne!

Voorkom eczeem en uitslag door goede make up hygiëne
Voorkom eczeem en uitslag met deze 10 make-up tips

Mensen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals rosacea, acne of psoriasis, krijgen extra snel huidirritaties door make-up. Draag je al jarenlang dezelfde make-up, maar begint het nu opeens te jeuken, of krijg je eczeem? Hier kan een allergie achter zitten (lees hierover meer in een later blog). Toch ligt het vaak niet aan het product zelf, maar aan bacteriën erin.


Voordat je van merk verandert: volg eerst de volgende 10 tips voor een goede make-up hygiëne. Grote kans dat jij in het vervolg je vertrouwde make-upmerk kan dragen zonder dat je last krijgt van bijvoorbeeld jeuk, een rode huid, of eczeem.


1. Was je handen en gezicht

Zorg ervoor dat je gezicht goed schoon is voordat je make-up aanbrengt. Was je handen vóórdat je je make-uptasje pakt. Want virussen overleven ook een tijdje op voorwerpen. Bijvoorbeeld het Coronavirus overleefd tot wel 3 dagen op plastic en roestvrij staal! Maar het allerbelangrijkste is dat je met schone handen de make-up aanbrengt, en weer verwijdert.


2. Deel geen make-up

Of het nu om je zus gaat, je moeder of je beste vriendin: deel geen make-up, hoe close jullie ook zijn. Nee, óók niet in geval van nood.


3. Probeer geen make-up uit in de winkel

Gezellig, shoppen met je vriendin. Samen make-up uitproberen, kijken of die lippenstift goed staat. Behalve dat je misschien even helemaal niet moet gaan winkelen, is er een gouden regel: test geen cosmetica in de winkel. Wil je persé weten of een kleur bij je huid past? Smeer het op je hand of onderarm, en maak het daarna goed schoon! Wees ook voorzichtig als een winkel wegwerpkwasten gebruikt: je weet niet of iedereen daar gebruik van maakt.


4. Let op de houdbaarheidsdatum.

Make-up - en dan vooral de hypoallergene varianten - kosten best een smak geld. Draag je niet iedere dag make-up? Dan gaat zo’n oogpotlood gelukkig minimaal 2 jaar mee. Ho stop! Hier gaat het dus fout. In make-up zitten stoffen die het bederf tegen gaan. Langzamerhand werken die uit, en bacteriën vermenigvuldigen zich steeds sneller. Let daarom op de houdbaarheidsdatum voordat je make-up gebruikt.


5. Gooi make-up regelmatig weg: beperkte houdbaarheid!

Na openen is make-up beperkt houdbaar - ongeacht de houdbaarheidsdatum - en na een paar maanden krioelt het van de bacteriën.. Bedorven cosmetica kan zelfs infecties veroorzaken. Maak make-up producten daarom pas open als je het echt gaat gebruiken.

Hieronder volgt een overzicht van de houdbaarheid van geopende make-up. De exacte houdbaarheid staat op het cosmeticaproduct zelf aangegeven met een symbool: een geopend potje met een nummer erop gevolgd door een M (= aantal maanden).


  • Vloeibare/crème foundation: 12 maanden

  • Concealer: 12 maanden

  • Mascara: 3 tot 6 maanden

  • Eyeliner: 3 tot 6 maanden

  • Vloeibare/crème oogschaduw: 12 maanden

  • Lipstick/ lipgloss: 6 tot 12 maanden

  • Lippotlood: 24 maanden

  • Poeders (zoals gezichtspoeder en oogschaduw): 24 maanden


6. Oogontsteking? Gooi je oogmake-up weg!

Heb je een knalrood oog en lijkt het of er zand in zit? Grote kans dat je een oogontsteking hebt gekregen door bacteriën in je make-up. En anders is je oogmake-up nu besmet door je ogen. Gooi je oogmake-up dus meteen weg!


7. Maak een make-up lijst

Haal al je make-up tevoorschijn en maak een lijst: noteer de datum waarop je make-up (ongeveer) voor het eerst gebruikte én wanneer je een product moet weggooien. En gooi meteen die 10 jaar oude lippenstift weg...


8. Houd kwasten en make-up schoon

Houd make-upkwasten schoon: was ze wekelijks met zeep, gebruik een speciale ‘brush cleaner’ of desinfecteer de kwasten na gebruik met pure alcohol.

Ook make-up kun je desinfecteren: doe bijvoorbeeld een paar druppels pure alcohol op een stukje keukenpapier en wrijf hiermee voorzichtig over je lippenstift.


9. Bewaar make-up koel en droog

Bacteriën en schimmels zijn gek op warmte en vocht. Bewaar make-up daarom niet in de badkamer, maar liever op een donkere plek in je slaapkamer. Is het extreem warm? Leg je beautyproducten dan in de koelkast.

Heeft je lippenstift in de zon gelegen? En ruikt hij nu anders of is hij verkleurd? Gooi de lippenstift weg. Dit geldt ook voor andere make-up.


10. Draag even geen make-up

Als je een gevoelige huid hebt, heb je sneller last van kriebels en irritaties. Wrijf jij daardoor weleens ongemerkt in je ogen? In deze Coronatijd zit je toch vooral binnen: ga daarom lekker voor puur natuur.


Covid-19: mag je nu make-up op?

We zitten in een vreemde periode, waarin alles in het teken van het Coronavirus staat. Het is nu extra belangrijk om je handen goed schoon te houden en niet met je handen aan je ogen, neus of mond te zitten. Maar hoe zit het met make-up? Mag je dat nog opdoen?


Het antwoord is ja: je kunt nog gewoon make-up dragen. Helemaal met bovenstaande tips. Nog beter:

Probeer nieuwe make-up uit!

Als je een gevoelige huid hebt, hoef je je nu niet druk te maken om eczeem of vervelende uitslag door cosmetica. Door het Coronavirus moet je toch thuis blijven, en voor dat blokje om doe je waarschijnlijk geen make-up op. Daarom is het nu het moment om nieuwe make-up uit te proberen. Kun je er niet tegen? Niemand die je opgezwollen lippen, rode ogen of vreemde vlekken ziet ;).


Heb jij nog tips voor bacterie- en virusvrije make-up? Deel je tips hieronder!


435 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven