• Nikki

3 tips voor mindfulness bij huidproblemen


Of je nu last hebt van acne, psoriasis, vitiligo of eczeem; je state of mind veranderen kan jouw huid issues aanzienlijk verminderen. Wij leggen je uit hoe.


Ook al heb je te maken met een stel hormonale puistjes langs je kaak of een rits etterende vrienden op je kin, het bestrijden van acne, a.k.a. die Himalaya-heuvels inclusief witte bergtoppen, is een grotere uitdaging dan het definiëren van de relatiestatus met je Tinder-match. Dan nog niet te spreken over de geestdodende, hartverscheurende paniek die gepaard gaat met een flinke dosis hulpeloosheid. In dit stadium zou je zelf wondermiddeltjes met een hoog ‘ew’-gehalte (lees: urinetherapie) in overweging nemen.


Meditatie

Maar heb je er weleens aan gedacht om te gaan mediteren? Volgens het onderzoek Journal of Behavioral Medicine zou dit zomaar eens kunnen bijdragen aan jouw huidproblemen. Scheelt weer een potje pies 😉. We begrijpen het als er een wenkbrauw regelrecht de lucht in schiet, maar er is degelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het zit zo: veel van onze zenuwuiteinden zijn verbonden met onze huid en organen. Door de relatie tussen je lichaam en geest kan je in een vicieuze cirkel belanden: huidproblemen kunnen ons emotioneel beïnvloeden (denk: je wordt onzeker van al die bobbels en heuvels), maar stress, verdriet of woede kan onze huid ook voorzien van wat rode rakkers.


Stress

Een aantal huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, rosacea, psoriasis, vitiligo en zelfs voortijdige veroudering, kunnen beide stress veroorzaken en activeren. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem, waardoor auto-immuunziekten (waaronder vitiligo en psoriasis) kunnen verergeren.


Nog een voorbeeldje die de verbinding tussen lichaam en geest laat zien: angstgevoelens kunnen leiden tot wat ‘repetitief lichaamsgericht gedrag’ wordt genoemd, zoals krabben en haren uittrekken, zegt klinisch psycholoog Marla Deibler van het Centre for Emotional Health of Greater Philadelphia. Het resultaat: ontstekingen, infecties of permanente littekens – Not. Fun.


Mindfullness

Stress en huidproblemen kunnen elkaar versterken en in stand houden. Als het je lukt om een van de twee aan te pakken, kan dat helpen met het doorbreken van deze vicieuze cirkel. Dit is waar mindfulness bij komt kijken. Mindfulness is ‘je volledig bewust zijn van de huidige ervaring’. Klinkt zweverig, is het niet. Een studie gepubliceerd in juni 2018 toonde aan dat mindfulness kan helpen de wondgenezing binnen de eerste paar dagen te verbeteren.


In het American Journal of Clinical Dermatology waarbij meer dan vijftienhonderd deelnemers betrokken waren, ontdekten onderzoekers dat mindfulness een effectieve strategie was om psoriasis-symptomen te verminderen. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology toonde aan dat mensen die meer mindfulness beoefenen minder angst en een betere kwaliteit van leven ervaren dan degenen die dat niet doen. Zoals we zeiden: mindfulness hoeft écht niet te betekenen dat je hippie-ish met geitenwollen sokken in de downward facing dog zweverige mantra’s de wereld in gooit. Je kan het ook low key aanpakken zónder meteen een abonnement bij de plaatselijke meditatiecentrum te nemen.


Hier een kleine guide ‘how to mindfulness at home’:


1. Je huid mooi ademen Het is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt, maar op je ademhaling letten kan de achterliggende oorzaak van huidproblemen zijn. Juiste ademhaling kan de zuurstoftoevoer naar de cellen aanzienlijk verhogen, wat helpt om die felbegeerde glowy huid te bereiken, vertelt holistische gezondheidsexpert Kristy Katzmann. ‘Tien tot twintig minuten diepe buikademhaling per dag kan een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof aan je systeem toevoegen’, aldus Kristy. Leuk weetje: volgens de acupunctuurtheorie staan de longen en het longkanaal in verbinding met de huid. Stof tot nadenken…


2. Meditatieminuutje Als je dan toch bezig bent met je ademhaling, kan je net zo goed even gaan mediteren. Mensen hebben al snel het beeld van een kamer gevuld met wierook en zweverige muziek, maar meditatie kan op verschillende manieren voor je werken. Zoek een manier die bij je past. Mediteer bijvoorbeeld vijf minuten wanneer je opstaat of voordat je gaat slapen. Regelmatige meditatie zorgt ervoor dat de cortisolspiegels verlagen; en omdat cortisol olieproductie kan stimuleren, vermindert dit ook acne. Hier vind je nog meer vormen om thuis te mediteren.


3. Helende huidverzorging

Ons skincare ritueel is iets wat we elke dag doen, maar door een beetje extra tijd te nemen om echt aanwezig te zijn tijdens je huidverzorgingsritueel, kun je mindfulness oefenen door een taak die ook nog eens een mooie huid veroorzaakt. Hou je aandacht bij wat je doet en denk niet aan die waslijst aan taken die je morgen moet wegwerken. Een win-win situatie noemen we dat.


Maar er is zoveel mogelijk. Wat zijn jouw favoriete mindfullness tips?

97 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven