• Melissa

Zo kom je de winter door zonder huidproblemen


Niks is vervelender om tijdens de koude winterdagen last te hebben van een droge huid. Een droge huid kan niet alleen voor jeuk zorgen, maar ook voor verergering van huidproblemen, zoals eczeem, acne of rosacea. Je huid heeft deze periode daarom extra veel verzorging nodig, waarbij het exfoliëren van je huid het allerbelangrijkste is. Natuurlijk zijn er nog veel meer middeltjes en verzorgingsproducten, die bij kunnen dragen aan een stralende huid. Dat is namelijk waar je het voor doet toch?


Algemene tips tegen een droge huid


1. Exfoliëren

Vaak is je huid tijdens de winter enorm uit balans. Een doffe huid met schilfertjes is natuurlijk niet wat je wilt, daarom is exfoliëren nou zo belangrijk. Een exfoliant zorgt ervoor dat de huidstructuur weer in balans wordt gebracht. Hiermee voorkom je dus een uitgedroogde huid, want tijdens regelmatig gebruik van een exfoliant zal de hydratatie van je huid langzamerhand verbeteren.


Er zijn heel veel verzorgingsproducten op de markt beschikbaar met exfolianten, alleen let wel op dat hier veel verschil in zit. Voor een droge huid wordt een exfoliant AHA met glycolzuur aangeraden.


2. Doucheritueel

Niks is fijner om na een lange werkdag in de kou een overheerlijke warme douche te nemen. Dat begrijpen we zeker! Alleen vind je droge huid dit vaak wat minder leuk. Tuurlijk mag je je lekker afspoelen en weer even op temperatuur komen, maar zorg ervoor dat je dit niet te lang doet.


Wat ook belangrijk is, is om rekening te houden met hoe je je afdroogt. Vele onder ons vinden het mega fijn om de huid na het douchen te scrubben, zodat je eventjes schilfer vrij bent. Uit ervaring weet ik inmiddels dat je dit absoluut beter niet kunt doen. Je huid krijgt zo niet de kans om op een natuurlijke manier te herstellen, waardoor het alleen maar droger zal worden. Mocht je toch graag van je schilfertjes afkomen? Breng dan direct na het douchen een lekkere crème aan, waarbij Nivea een echte aanrader is.


Tips bij Eczeem

Het ergste van eczeem is denk ik toch wel de vervelende jeuk. Je beschadigt zo steeds opnieuw je huid weer, waardoor de jeuk constant blijft terugkomen. Een gekke tip die bij mij erg heeft geholpen is om tijdens het slapen handschoenen te dragen of ervoor te zorgen dat je nagels niet lang zijn. Zo zal je eczeem langzamerhand herstellen, want je krijgt zo niet de kans om in de nacht alles weer open te krabben.


Daarnaast wordt vaak een crème voorgeschreven door de dokter, maar zorg er eerst voor dat je huidbalans goed op ord


e is, anders zal de crème namelijk weinig effect hebben op je eczeem.


Tips voor een droge acne huid

Als je last hebt van acne, dan is zeker de winter geen fijne periode. Vaak is in deze periode je acne het allerergste en lijkt er maar geen einde aan te komen. Ook valt de acne vaak meer op, omdat de pukkeltjes door de droge huid een sterke rode kleur krijgen.


Make-up gebruiken kan, maar vaak wordt het er niet mooier op. Na vijf minuten verschijnen de eerste schilfertjes al door de make up heen en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Mijn all-time tip hiervoor is vooraf een goede hydraterende crème aan te brengen en niet je gezicht af te poederen aan het einde. Je gaat wel glimmen, maar zo zorg je ervoor dat je make-up zo lang mogelijk schilfervrij blijft. Op die manier kun je alsnog je acne op een mooie manier bedekken.


DIY honingmasker

Mocht je geen make-up gebruiken, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Wat bij mijn acne enorm heeft geholpen is het dagelijks gebruiken van een honing masker. Koop bij het tuincentrum een potje natuurlijke honing zonder toegevoegde stoffen en breng dit elke dag voor het slapen voor een half uurtje aan op je gezicht. Honing heeft namelijk niet alleen een reinigende werking, maar zorgt ook voor een vermindering van roodheid en oneffenheden. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik de wintermaanden doorkwam met een rustige huid zonder acne.


Tips bij Rosacea

Rosacea is nou eenmaal niet fijn, maar je kan er zeker voor zorgen dat het over het algemeen vrij rustig blijft tijdens de winterperiode. Uit ervaring kan ik vertellen dat het allerbelangrijkste is om bij rosacea goed te blijven exfoliëren, maar hierbij absoluut niet te veel middelen te gebruiken.


Al snel wil je het liefst de hele dag door je gezicht blijven verzorgen en dat is natuurlijk hartstikke goed van je, alleen werkt dat bij rosacea helaas averechts. Gun je gezicht de tijd om ook even tot rust te komen. Tweemaal daags aanbrengen van een exfoliant is dus meer dan genoeg. Mijn favoriete exfoliant voor rosacea is een verzorgingsproduct met propolis. Propolis is een natuurlijk antibioticum gemaakt door honingbijen dat steeds meer te vinden is in verzorgingsproducten.


Geduld is een schone zaak

Natuurlijk zit ieder huidprobleem weer anders in elkaar, waardoor het zo kan zijn dat er bij jou een heel ander verzorgingsproduct werkt als bij iemand anders. Het belangrijkste bij elk huidprobleem is dat je een verzorgingsproduct wel echt de kans geeft om zijn werk te doen. Stop dus niet meteen na een week, als je geen verschil ziet. Mocht het verzorgingsproduct na 6 tot 8 weken nog geen verschil tonen, dan kun je kiezen voor een ander product.


Het kan soms een lange zoektocht zijn, voordat je een verzorgingsroutine hebt gevonden, die voor jou werkt. Alleen uiteindelijk is het het wachten allemaal waard en kom jij de winter door zonder die vervelende huidproblemen. Dat is waar je het voor doet toch?


Wat zijn jouw ultieme wintertips? Vertel het ons hieronder of op de Skin in Clover Facebookpagina.79 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven